Bulgarian English French German Portuguese Russian Spanish

Зимата - сезонът на атопичните дерматити

atopichen-dermatitАтопичният дерматит, наричан още атопична или ендогенна екзема, е най-често срещаното кожно заболяване на детската възраст, започващо преди 1-вата година на детето. Засяга около 12% от населението, предимно в индустриализираните страни. Причините за развитие са комплексни – наследствени фактори, атипичен отговор на външни алергени и свръхактивност на имунната система. Проявите варират от незначителна сухота на кожата до силно изразени възпалителни прояви винаги придружени от интензивен сърбеж. Атопичният дерматит има хроничен, цикличен ход с фази на затишие и обостряне, протичащ в три възрастово обособени стадия. 

При кърмачета и малки деца обривите засягат предимно лицето. Обичайно заболяването изчезва до 3-та година, но може да хронифицира и да премине в атопичен дерматит на децата, наричан екзема на гънките, характерна за възрастта до 10 години. При около 25% от пациентите заболяването преминава в атопичен дерматит на възрастните - дифузен невродермит, при който обривите са по-често по ръце, китки, глезени, клепачи, шия, гръб и полови органи. В острия стадий на болестта има зачервяване, отделяне на секрет, засъхващ в корички и интензивен сърбеж. В хроничния стадий кожата в засегнатите участъци става груба, суха, с подчертан релеф, често пигментира. Склонна е към развитие на инфекции, причинени най-често от стафилококи. Въпреки това, атопичният дерматит не е заразен. Често се съчетава и с други атопични заболявания – алергичен ринит (сенна хрема), спастичен бронхит, уртикария, гастроинтестинални смущения, мигрена и характеропатия. 

Провокиращите фактори, които пациентите трябва да избягват биват неспецифични и специфични.

Неспецифичните са вода, миещи препарати, синтетични и вълнени дрехи, общи инфекции, имунизации, зимен сезон и др., водещи до общи реакции при всички пациенти.
Специфичните фактори, които са строго индивидуални са алергии към храни, домашен прах, животни, полени, контактни алергени и псевдоалергени (реакции на непоносимост) към консерванти или цитрусови плодове. Стандартните имунизации при децата с атопичен дерматит се отлагат само в периодите с тежко обостряне и приложение на имуносупресивна терапия.

Лечението на атопичния дерматит е комплексно, назначава се от дерматолог и не се ограничава до симптоматично лечение на острите състояния.

Медикаментозната терапия бива поддържаща - постоянно приложение на емолиенти (омазняващи средства) за цялото тяло и противовъзпалителна със системни и локални средства за засегнатите области в стадий на обостряне.

Климато- и физиотерапията включват дозирано излагане на слънце или изкуствени УВ лъчи. Морелечението е един от приносите на българската дерматологична школа.

Хигиенно – диетичният режим налага използване на хипоалергенни и недетергентни измиващи средства, памучни дрехи, изпрани с обилно изплакване без омекотители, отстраняване на задържащи прах тъкани, животински косми и цъфтящи растения, избягване на прясно мляко, яйца, шоколад, ядки, бобови храни, цитруси, консерванти и др. Немотивираното ограничение на храненето при непотвърдена алергия може да нанесе вреда на растежа и развитието на детето.

Психотерапията помага на детето да се справи с психологическата травма, която заболяването нанася. Покажете му, че разбирате тежестта на ситуацията, но вярвате в способността му да се справи със заболяването, старайте се да поддържате оптимизъм и добро настроение, осигурете развлечения, не ограничавайте прекалено контактите с връстници и избягвайте прекомерната загриженост. Това може значително да подобри самочувствието и протичането на заболяването.

Д-р Иван Балдаранов
Дерматолог

д-р Иван Балдаранов 

Специалист Кожни и полово-предавани болести

Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики 100, ет.5, каб. 51

тел.(+359) 0888 937 488
www.baldaranov.com