Bulgarian English French German Portuguese Russian Spanish

Проблемът "суха кожа"

suha-kojaС настъпването на зимните месеци се увеличават пациентите с оплаквания от “суха кожа” и влошаване на някои хронични кожни заболявания, като атопичен дерматит, невродермит, екзогенна и себорейна екземи, псориазис, ихтиози и много други. Около 1/4 от хората имат склонност към развитие на симптомите на “суха кожа” – т.нар. кожна ксероза. Това състояние е особено често при децата до 10 год. и възрастните хора над 60 год. и се характеризира с по-малко еластична, грапава, залющена и склонна към развитие на инфекции и възпалителни промени кожа. Най-засегнатите зони са ръцете, подбедриците и лицето, но симптомите могат да се наблюдават по всяка част на тялото и обичайно са придружени от сърбеж с различна интензивност.

Няколко са механизмите, по които се развива кожната ксероза и тяхното познаване ни помага да възстановяваме и поддържаме нормалното състояние на кожата.

Нарушено вроговяване на епидермиса водещо до значително намаляване на т.нар. естествен овлажняващ фактор в кожата (мастни- и аминокиселини, урея, соли и др.), от което следва невъзможност за задържане на вода и дехидратация на кожата.

Намаление на количеството на естествените кожни мазнини - липидите в роговия слой (триглицериди, холестерол, свободни мастни киселини, церамиди), което води до нарушаване на защитните бариерни механизми на кожата. Поради тази причина сухата кожа е особено предразположена към възпалителни и алергични реакции.

Количеството на повърхностните липиди в роговия слой на здравата кожа е в баланс със способносттта и да задържа вода. При ксеротичната кожа този баланс е нарушен и сухотата е проявена в различна степен. 

Възникването, развитието и поддържането на кожната ксероза се обуславя както от вътрешни, така и от външни фактори. Основните вътрешни фактори са: генетична предразположеност, хормонални нарушения, биологично стареене на кожата и различни заболявания. Най-важните фактори на външната среда са: климата (студ, вятър), слънчевото греене (ултравиолетови лъчи), химичните (основи, киселини, дезинфектанти) и физични (вода, топлина) въздействия, храненето (строги диети, ограничаващи набавянето на аминокиселини и витамини) и лечението с някои медикаменти. Чрез адекватни грижи, предпазване от вредните фактори и подходящо лечение сме в състояние да ограничим вредното въздействие предимно на околната среда и в по-малка степен на ендогенните фактори.

Почистване на сухата кожа. Измиването с вода и използването на миещи препарати допълнително отстранява повърхностните липиди и естествените овлажняващи фактори в кожата. Използването на гореща вода увеличава този ефект, а алкалните сапуни още повече нарушават защитните функции и дразнят кожата. Необходими са няколко часа за да протекат механизмите на възстановяване на кожата и да се възвърне естественото и състояние. Честото миене претоварва тези механизми: кожата се изсушава и става податлива за развитие на токсични и алергични реакции. За да се избегна влошаване на състоянието, сухата кожа трябва да се почиства само при необходимост. Препоръчва се вземането на душ да става със специализирани почистващи продукти без агресивни детергенти и с високо съдържание на естествени овлажняващи фактори. Това предпазва кожата от изсушаване, запазва и допълва водното съдържание и поддържа естествената и бариерна функция. 

Терапия и профилактика на сухата кожа. Лечението на сухата кожа се изгражда върху два основни принципа: 

Овлажняване на кожата – при ксеротичната кожа се наблюдава липса на естествени антиобезводняващи субстанции и следваща от това невъзможност за задържане на влагата в роговия слой. Затова прилагането само на хидратиращи кремове с високо водно съдържание на е достатъчно. Необходимо е използваните препарати да съдържат овлажнители, наподобяващи “естествения овлажняващ фактор” на кожата – урея, глицерол, пропиленгликол, мастни- и аминокиселини и др.
Намаляване на трансепидермалната загуба на вода посредством покриване на кожната повърхност с омазняващи субстанции – течни масла или твърди мазнини.

Третирането на сухата кожа се осъществява с т.нар. емолиенти – кремове, лосиони, масла за баня и др., които съдържат вода, мазнини, а в идеалния случай и овлажнители. Те са сложни физико-химични системи, съставните части на които са финно диспергирани под формата на емулсии. Емолиентите, които съдържат овлажнители увеличават и поддържат хидратацията в роговия слой и по този начин заедно с омазняващите субстанциии възстановяват нарушената бариерна функция на кожата. Овлажняващия ефект намалява лющенето и увеличава разтегливостта на кожата. В допълнение, емолиентите имат и известно противовъзпалително действие, както и много ценно омекотяващо и облекчаващо сърбежа действие.

Фактически всички хора имат полза от прилагането на емолиенти, но те са незаменими при третирането на някои хронични кожни заболявания, като атопичен дерматит, невродермит, екзогенна екзема, псориазис, ихтиози и други, където допълват и често заместват приложението на локалните кортикостероиди. Избора на конкретен препарат от многото съществуващи емолиенти се определя както от състоянието на кожата, стадия на заболяването, зоната и площта за третиране, така и от предпочитанията на пациента. Пациентите често развиват предпочитания към един емолиент и предразсъдъци към друг. Това трябва да се взема винаги под внимание, особено поради факта, че ефектът от приложението на тези препарати трае не повече от 4 часа и налага неколкократно дневно приложение, изискващо толериране от пациентите.

В заключение искам да подчертая, че почистването и грижите за проблемната суха кожа, дори и при липса на дерматологично заболяване са изключително важни, изискват специални познания и прилагани своевременно и постоянно, особено през зимния сезон, могат да спестят на пациентите много излишни страдания. Ролята на дерматолога в този процес е водеща и само консултацията със специалист може да доведе до подходящия избор на медицински козметични и лечебни средства при третирането на кожната ксероза.

д-р Иван Балдаранов
Дерматолог

д-р Иван Балдаранов 

Специалист Кожни и полово-предавани болести

Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики 100, ет.5, каб. 51

тел.(+359) 0888 937 488
www.baldaranov.com