Bulgarian English French German Portuguese Russian Spanish

Тъмната страна на потъмняването

rak-koja"Излагането на слънце е здравословно". Преди да го изречем, в началото на дългоочакваната пролет, нека да научим повече за рисковете от ултравиолетовата радиация. Слънцето излъчва едновременно видими и невидими лъчи. От невидимите, познати като ултравиолетови (UV) до земната повърхност достигат UV А и UV B лъчи. Трябва да знаем че няма „безопасни” UV лъчи. И двата вида в различна степен предизвикват потъмняване, изгаряне и слънчева увреда на кожата. Вредните UV лъчи са по-интензивни през лятото, на по-висока надморска височина, и по-близо до екватора. Тяхното въздействие се засилва при ветровито време и отразяване от водни басейни, пясък и сняг. Облаците не пречат на UV лъчи да достигат до земята.

Въздействия на слънцето върху кожата:

Слънчево изгаряне. При продължително излагане на незащитена кожа се развива изгаряне, което се  засилва през първото денонощие. То варира от леко зачервяване до болезнени мехури, съпътствани от общи симптоми, налагащи терапия. 

Почерняване. Придобиването на тен се асоциира с добро здраве. Това е дълбоко погрешно. Потъмняването е защитна реакция и е гаранция, че кожата е получила потенциално увреждаща доза UV лъчи. Ползването на изкуствен източник на UV А лъчи, т.нар. „солариум” е също толкова опасно, поради по-дълбокото проникване на този вид  лъчи в кожата. Намален е риска единствено от изгаряне.

Стареене. Кожата на хората,  живели и работили на открито, старее по-бързо. Появяват се бръчки, пигментации, вроговявания по лицето, шията и ръцете. Коварното е, че промените се развиват след десетилетия, което прави младите непредпазливи. 

Кожен рак. Над 90% от рака на кожата се развива върху откритите части на тялото, акумулирали през годините големи дози UV радиация. Най-чест и с добра прогноза е базалноклетъчния, последван от спиноцелуларния карцином, който при закъсняла терапия може да бъде летален. Най-опасен е меланома, който има много лоша прогноза и е считан за най-злокачествения рак в човешката патология.

Фототоксични и фотоалергични реакции. Развиват се при минимална експозиция на слънце и понякога се дължат на комбинация на UV лъчи с локални средства, парфюми, медикаменти и растения.

Влошаване на заболявания, като автоимунни болести, акне, розацея, вирусни дерматози, развитие на катаракта и др.

Ефективната слънцезащита може да намали риска от кожна увреда. Тя включва комплекс от мерки:
1. Избягване на слънчева екпозиция през часовете между 10 и 16. 
2. Ползване на широкоспектърни (предпазващи и срещу UVА лъчи) слънцезащитни средства със слънцезащитен фактор (SPF) най-малко 15, които се нанасят 20 мин. преди излизане и се подновяват през 2-3 часа. По-високия фактор предпазва по-добре, но не и по-дълго.
3. Носене на подходящо облекло, шапка с периферия и очила с UV филтър.

Всеки може да се порадва на слънчевите дни, спазвайки тези простички правила. Проявявайки малко здрав разум можем да работим и почиваме на открито без да се безпокоим за вредното въздействие на слъцето върху нашата кожа.

Д-р Иван Балдаранов
Дерматолог

 

д-р Иван Балдаранов 

Специалист Кожни и полово-предавани болести

Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики 100, ет.5, каб. 51

тел.(+359) 0888 937 488
www.baldaranov.com