Bulgarian English French German Portuguese Russian Spanish

Алергичен контактен дерматит

contacten-dermatit

Заболяването алергичен контактен дерматит може да бъде причинено от множество вещества, попадащи върху кожата. Те се наричат „контактни алергени”. Повечето хора не реагират на алергените. Само тези, които са развили алергия към някоя субстанция получават сърбящ обрив при следващ контакт с нея. Този механизъм се нарича „алергична реакция от забавен тип”. Агресивни субстанции като киселини, основи, разтворители, сапуни и детергенти могат да предизвикат неалергични кожни реакции при всеки индивид. Те се наричат „иританти”, а предизвикания от тях дерматит иритативен контактен дерматит.

Клинична изява на дерматита.
Зачервяване, оток и поява на мехурчета са ранните прояви на заболяването. По-късно се формират корички, кожата загрубява и се залющва, образуват се болезнени цепнатини. Всичко това е придружено от силен сърбеж и болка. 

Най-честите контактни алергени включват: никел, гума, бои, консерванти, парфюми и някои растения.
Никел. Много сплави съдържат метала никел. Обичайно в контакт с кожата са бижута, токи на колани, ципове, копчета, монети. Изпотяването повишава риска от развитие на никелов дерматит. Препоръчва се премахване на метала никел от бижута и аксесоари.
Гума (каучук, латекс). Химичните вещества в производството на каучук са честа причина за алергични реакции. Застрашени са хората носещи ръкавици, еластични материи, ползващи адхезивни материали (левкопласт). Препоръчва се замяната с други пластмаси.
Бои за коса. Субстанцията парафенилендиамин (PPD) е основния алерген в боите за коса. Задължително е преди употреба провеждането на тест за чувствителност, описан в опаковката. Алергичните към PPD могат да проявят кръстосани реакции към тъмно оцветени тъкани и към някои локални анестетици.
Козметични продукти. Парфюми, кремове и дкоративна козметика са чести причинители на алергичен контактен дерматит. Най-рискови са парфюмните компоненти и консервантите, които трябва да се избягват.
Съеднения на хрома. Хромати се съдържат в цемента, кожените изделия, кибрита, бои и други, коети ги прави масово разпространени и трудни за избягване от алергични индивиди.
Отровни растения. Тук спадат отровния бръшлан, отровния дъб и отровната смрадлика, които съдържат мощен алерген, но не се срещат в природата у нас.

Откриване на проблема.
Не винаги е лесно да се диференцира типа на контактния дерматит само въз основа на промените по кожата.Важно за идентифициране на алергена е проучването на професионалната среда и домашните навици на пациента. Алергологичното тестуване е лесен и безопасен метод за откриване на контактния алерген. То се извършва чрез поставяне върху кожата на малки количества от подозираните алергени за определен период, след който се отчита наличието на реакцията на зачервяване на мястото на контакта.
Пациентите с алергичен контактен дерматит трябва да избягват досег с алергена и с химични субстанции, които могат да дават кръстосани реакции. Това ще им позволи да водят нормален живот без поява на дерматози, които влошават качеството на живот и налагат продължително лечение.

д-р Иван Балдаранов
Дерматолог

 

д-р Иван Балдаранов 

Специалист Кожни и полово-предавани болести

Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики 100, ет.5, каб. 51

тел.(+359) 0888 937 488
www.baldaranov.com